
تجلیل از شهدای خدمت، ادای دین به اخلاق و فرهنگ و گشودن راه دائمی برای سالکان
به گزارش روابط عمومی ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، بزرگداشت اولین سالگرد شهید آیت الله رئیسی و شهدای پرواز اردیبهشت ۱۴۰۳ در مسجد جامع ابوذر واقع در بلوار ابوذر شدر شامگاه یکشنبه، ۲۸ اردیبهشت ماه بعد از نماز مغرب و عشا و با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین علی ملانوری، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور برگزار شد.
بنابراین گزارش، حجت الاسلام و المسلمین علی ملانوری در این مراسم با اشاره به جایگاه و رأفت مقام شهید، گفت: برای شهادت علاوه بر مفهوم و معنای خاص خود یعنی شهادت در میدان رزم و جهاد، یک معنای عام و گسترده تری نیز وجود دارد، روایات متعدد، اهل بیت(ع) را شهید می دانند و برخی از روایات هم کسی را که برای مبارزه برای دفع ستم تلاش می کند و یا کسی را که برای تامین رزق حلال و اداره خانواده خود تلاش می کند، شهید می داند و اینها همه ادلهای است که ثابت می کند، شهادت تنها برای زمان جنگ و جهاد نیست.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: پیامبر اکرم(ص) و امام علی(ع) در بیانات رفیعی در باب مقام عظیم شهید سخن گفته اند، به گونه ای که امیرالمومنین(ع) فرمودند: «اگر هزار بار شمشیرها مرا دریابند، آن را ترجیح می دهم بر اینکه در بستر از دنیا بروم»، اما مفهوم شهادت دارای مصادیق متنوعی است که جریان تحول و رشد مکتب اسلام را از آغاز تا پایان همراهی می کند و برخی از مفاهیم منحصر به زمان و مکان خاصی نیستند.
وی افزود: در تبیین مقام شهدای خدمت هیچ بیانی رفیع تر از بیان رهبر معظم انقلاب نیست که در سی و پنجمین سالگرد رحلت امام خمینی(ره) در حرم مطهر امام(ره) با استناد به آیه ۱۵۴ سوره بقره «وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ یُقْتَلُ فِی سَبِیلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ ۚ بَلْ أَحْیَاءٌ وَلَٰکِنْ لَا تَشْعُرُونَ» فرمودند: بی تردید جانباختگان در مسیر خدمت، شهید هستند. تفسیر و تبیین آیات قرآن کریم کار فوق العاده ارزشمندی است اما از آن ارزشمندتر پیدا کردن اصول جاری و ماندگار برای حکمرانی و مدیریت جامعه اسلامی با استفاده از مبانی و اصول و معانی قرآنی است، با این تفسیر و تعبیر شهدای در راه استمرار نظام مقدس اسلامی و در راه مرز و کیان و کشور دین و دفع شر از مردم، شهدای خدمت مصداق شهید در راه خدا هستند، این نکته مهم باید مورد توجه قرار گیرد، که باب شهادت بسته نیست و مسیر و راه شهادت برای هر کسی که می خواهد شهید زندگی کند و شهید بماند و اجر شهید را دریافت کند، باز و هموار است.
حجت الاسلام و المسلمین ملانوری خاطرنشان کرد: استمرار معارف دینی و تجلی و تبلور نو به نو از معارف اصیل از مکتب به این است که برای هر زمان راه را باز بدانیم، نوجوانان و کودکان چگونه در ادامه مسیر پیشینیان خودشان قرار بگیرند؟ علمای بزرگوار، پدران و مادران و معلمان، اساتید به این نکته توجه کنند که اگر ما تفسیر و تبیین از معارف دینی را تاریخی بدانیم، دین به خاطره تبدیل می شود، و از دین مباحث تکراری یومیه باقی می ماند، دیانت ما بدون ولایت و اطاعت از ولی امر و بدون جان فشانی و شهادت، ایثارگری در راه آرمان ها چیزی نیست.
وی ابراز کرد: تجلیل از شهید رئیسی و همه شهدای خدمت، تجلیل از یک فرد و رئیس جمهور و وزیر شهید نیست، آنها مصادیق برجسته ای از خادمان به مردم هستند، تجلیل از مقام شهید گشودن یک راه دائمی در پیش پای هر کسی است که می خواهد برای قرب الهی و رشد انسانی در مسیر خدا حرکت کند و پایان مسیر خود را شهادت قرار می دهد.
وی ادامه داد: اینکه در این مجلس در مورد شهدای خدمت انجام وظیفه می کنیم، بخشی به دلیل شخصیت آنها است، اما بخشی مهمتر آن وظیفه و رسالت ما نسبت به مسائل اخلاقی و فرهنگی آینده جامعه است.
رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در ادامه با اشاره به جایگاه مساجد در انقلاب اسلامی، اظهار کرد: امام راحل(ره) با مسجد انقلاب کردند و نظام طاغوت را برانداختند، اگرچه همه جریانات سیاسی، دانشگاهی، کارگری، دانش آموزی در پیروزی انقلاب نقش داشتند، اما هیچ کس نمی تواند انکار کند که نقش اصلی و بی بدیل در پیروزی انقلاب بر عهده مساجد و علما بوده است، علمای ربانی و مبلغین دینی جانشان را کف دست گذاشته و در انجام رسالت خود، مساجد را به پایگاههای مبارزه با طاغوت تبدیل کردند و همین مساجد در دوره دفاع مقدس، پایگاه شناسایی، تجهیز مبارزین برای دفاع از کشور بودند و در دوره های سختی همانند سیل، کرونا و زلزله مدد کار مردم بودند، امروز برای آنکه مساجد به مثابه رودخانه ای که آبش نوبه نو باید تازه شود، باید حضور نسل نوجوان و جوان را در مساجد رونق ببخشیم و آنها باید بدنه اصلی مساجد باشند.
کانونهای فرهنگی هنری، فرصت جذب نسل جوان
وی ابراز کرد: کانون های فرهنگی هنری و بسیج بهانه هایی برای ورود نوجوانان و جوانان در مساجد هستند و مخاطب اصلی برنامه های فرهنگی هنری در مساجد نوجوانان هستند. لازم است که به نوجوانان در مسجد ارزش و بها داد و به آنها مسئولیت سپرد، اگر در این مقطع سنی به مسجد جذب شوند و فرهنگ مسجد در آنها تاثیر گذاشت همان هایی می شوند که این جامعه و کشور را حتی به قیمت شهادت خودشان حفظ می کنند، اتفاقی که در گذشته در همه اعصار و قرون بوده و دیده ایم.
حجت الاسلام والسملمین ملانوری امام جماعت مسجد را به عنوان مدیر طبیعی، مرشد و محور مسجد دانست و تصریح کرد: همه ارکان و سازمان هایی که در مسجد فعالیت دارند، تلاش می کنند که نقششان را در مسجد به خوبی انجام دهند، اما کانون های فرهنگی هنری مساجد امروز تلاش می کنند، نسل نوجوان را به مسجد جذب کنند، به آنها مسئولیت و شخصیت دهند و آنها را دستیار امام جماعت و هیأت امنا قرار دهند و آنها را به عنوان مدیران آینده در مسجد تربیت کنند.
تربیت شبکه ای از نوجوانان در مساجد برای کمک کار شدن برای مدیریت و حکمرانی دینی
وی به طرح جذب و آموزش ۱۱۰ هزار نوجوان که از شهادت شهید رئیسی کلید خورده است، اشاره کرد و گفت: در قالب این طرح ۱۴ نوجوان در ۱۴ رشته مدیریتی شناسایی و از آموزش های لازم بهره مند می شوند و به عنوان دستیار در اداره مسجد کمک می کنند، این طرح در حال حاضر در استان قم به صورت آزمایشی شروع شده است که در این راستا دو هزار نوجوان و جوان مسجدی در ۲۰۰ کانون استان قم در مسجد جمکران هم عهد برای خدمت مسجد شدند و تلاش می کنیم که در اقصی نقاط کشور این طرح را اجرایی کنیم تا شبکه ای از نوجوانان علاقه مند به نظام در مساجد پرورش یابند و در آینده به عنوان سرمایه ای برای کشور برای مدیریت و حکمرانی دینی کمک کار باشند.
وی همچنین تصریح کرد: در استمرار مقام شهید و شهادت آنچه از همه چیز مهم تر است، این است که بتوانیم نو به نو به مصادیق و دریچه هایی از شهادت را پیشروی نوجوانان و جوانان باز کنیم و مسیری برای درجه رشد آنها قرار دهیم.
حجت الاسلام و المسلمین ملانوری در پایان خاطر نشان کرد: در شرایط حساس مسائل جهان و منطقه و اوضاع غم انگیز لبنان و غزه که در سال گذشته اتفاق افتاد و شاهد شهادت بزرگان جبهه مقاومت بودیم نیاز است که تبیین سخنان حکیمانه رهبر انقلاب پیرامون جایگاه شهادت را مورد توجه قرار دهیم، زیرا که استمرار جریان بالنده و طوفنده شهادت راه را برای هر مسلمان و آزاده و شیعه محب اهل بیت(ع) در هر سن و سال و دوره ای باز می گذارد.
رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد همچنین در این مراسم از زحمات عالم جلیل القدر و روحانی با فضیلت حجت الاسلام و المسلمین مطلبی امام جماعت مسجد جامع ابوذر نیز تجلیل کرد و گفت: ایشان عمرشان را با اخلاص، مجاهدت و تهذیب در مسیر پیروزی انقلاب اسلامی، تبلیغ شعائر دینی در این مسجد صرف کردند و منشا خیر و اثرماندگار هستند.