بسترسازی وزارت فرهنگ برای استفاده حداکثری کانون‌های مساجد از هنر و رسانه
بسترسازي وزارت فرهنگ براي استفاده حداکثري کانون‌هاي مساجد از هنر و رسانه
وزیر فرهنگ‌وارشاد اسلامی در نخستین نشست خبری با اصحاب رسانه:

بسترسازی وزارت فرهنگ برای استفاده حداکثری کانون‌های مساجد از هنر و رسانه

سيدعباس صالحي در نخستين نشست خبري خود با اصحاب رسانه با تاکيد بر لزوم هم‌افزايي بين بخش‌هاي مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با ستاد کانون‌هاي فرهنگي و هنري مساجد، گفت: معاونت حقوقي رياست جمهوري مسير لايحه عفاف و حجاب را پيش خواهد بُرد و شوراي فرهنگ عمومي با همان مصوبات قبلي پيش مي‌رود تا مسير جديد مشخص شود.
شناسه خبر : 66315 تاریخ انتشار : ۲۳ دی ۱۴۰۳ زمان انتشار : ۱۶:۵۱

به گزارش روابط عمومی ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور به نقل از خبرگزاری شبستان؛ نخستین نشست خبری «سید عباس صالحی»، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت وفاق ملی  صبح امروز (یکشنبه، ۲۳ دی ماه) با حضور اصحاب رسانه در باغ زیبا آغاز شد

در ابتدای این نشست نیکنام حسینی پور، مدیر روابط عمومی وزارت فرهنگ‌و ارشاد اسلامی گفت: ما سعی کرده ایم در روابط عمومی وزارت ارشاد وجه محبت، صداقت و راستگویی و پاسخگویی را سرلوحه کار قرار دهیم و پاسخگوی اصحاب رسانه در معاونت های مربوطه باشیم.

حسینی پور گفت: اصحاب رسانه می توانند امید و نشاط را به جامعه برگردانند، شما روایتگر اتفاقات کشور هستید.

بنابراین گزارش، در ادامه سید عباس صالحی در این نشست با تبریک اعیاد ماه رجب به نقش مثبت و سازنده  اصحاب رسانه در پیشبرد اهداف دولت گفت: رسانه فضایی بینا و بصیر است و این فضا چه در پیشتهاداتی که به ما می دهد و چه نقدهایی که دارد می تواند به کمک دولت بیاید؛ من به عنوان فردی از جنس رسانه، این نگاه مثبت را به رسانه دارم، رسانه به عنوان رکن چهارم در حکمرانی دولت و ملت می تواند مسیری توسعه عدالت اجتماعی و آزادی را هموار کند.

وزیر ارشاد در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری شبستان با تاکید بر لزوم هم‌افزایی بین بخش های مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با ستاد کانون های فرهنگی و هنری مساجد در راستای توسعه کیفی و کمی فعالیت های فرهنگی و هنری در سطح جامعه، گفت: طبیعتا کانون های فرهنگی مساجد را که در وزارت فرهنگ مستقر هستند و در شورای سیاستگذاری کانون ها هم این تأکید وجود داشته است که به نحوی حوزه پیشران کانون های فرهنگی و هنری مساجد بحث هنر و رسانه باشد یعنی ما در این حوزه کانون های فعال مسجدی را داشته باشیم و مسجدی هایی که به هنر در شاخه های مختلف، به فرهنگ در شاخه های متنوع آن و به رسانه با قالب های مختلف آن بپردازند.

دکتر صالحی ادامه داد: طبیعتا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با ظرفیتی که در حوزه فرهنگ و هنر و رسانه دارد فرصتی را برای کانون های مساجد می سازد که از این بستر استفاده حداکثری بکنند، هم در دوره قبلی که در خدمت دوستان بودیم و هم اکنون با حضور حجت الاسلام ملانوری مکرر در این فضا صحبت شده است که چطور می شود فضای مساجد خود را با هنر و رسانه که ابزار اتصال با نسل جدید است، نزدیک تر کنیم و راهکارهایی هم برای این مسئله دیده شده است که در آینده خواهید دید.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با ارائه گزارشی از عملکرد و برنامه های چهار ماهه این وزارتخانه، بیان کرد: یکی از برنامه های ما مردمی سازی و عدالت فرهنگ و هنر است، حوزه فرهنگ حوزه مردم است و مردم باید به صورت عادلانه در این برنامه ها حضور داشته باشند. یکی دیگر از برنامه های ما اصلاح بنیادی مجوزها بود، مسیر حوزه فرهنگ باید مسیر آسان و راحت باشد و برای اجرای مقررات باید به تسهیل گری فکر کرد و بسیاری از موارد در فرآیند اصلاحات قانونی قرار بگیرد، این مسیر با جدیت شروع شده و تا پایان سال شرایط صدور مجوزها روان تر انجام خواهد شد

صالحی با اشاره به برنامه شفاف سازی توضیح داد: اجرای برنامه شفاف سازی به عدالت فرهنگی کمک می کند؛ باید مردم تصویر درستی از خدمات داشته باشند، در این دولت کمیته شفاف سازی کار خود را آغاز کرده است و در همین راستا تاکنون ۲۰۰ سند بارگذاری شده است، اگر ما بتوانیم پشت دیوار شیشه ای قرار بگیریم  خودمان ایمن تر خواهیم بود.

وی تصریح کرد: طرح مدیریت محصولات جمعی، نکته‌ دیگری است که ما آن را پیگیری می‌کنیم چرا که افراد به دلیل عدم آشنایی احقاق حقوقشان با مشکل مواجه هستند و موسسات در این راستا مشغول به کارند و این طرح در حال اجرا و پیگیری است. برخی از حرکات‌ها نمادین است و اتفاقی که آقای پزشکیان در شب سال نو میلادی رقم زدند از این دست است تا افرادی که در جغرافیای ایران هستند بتوانند این حس را ایجاد کنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به راه اندازی سامانه دسترسی به اطلاعات در دولت چهاردهم  گفت: مورد دیگری که در دولت یازدهم کلید خورد بحث دبیرخانه سامانه انتشار و دسترسی به اطلاعات است که در دولت دوازدهم و سیزدهم ادامه یافت و معتقدیم سامانه دسترسی یک قانون مهم در راستای عدالت فرهنگی است و هر فردی چنین حقی دارد تا به اطلاعات غیرمحرمانه دسترسی داشته باشد و این در نگاه ما به شکل جدی دنبال می‌شود.

صالحی درباره بحث اقتصاد فرهنگ و صادرات توضیح داد: در بحث اقتصاد فرهنگ و صادرات ورود کردیم که به اقتصاد فرهنگ در حوزه اشتغال خانگی به کمک می‌آید. بحث شبکه‌های خلاق هنر نیز به شکل جدی‌تری در این چندماه مورد توجه قرار گرفته است. شهرها می‌توانند مزیت‌های نسبی فرهنگی داشته باشند و با همین مزیت‌های نسبی در حوزه اقتصادی و فرهنگی عمل کنند. مقدمات در دولت دوازدهم شروع شد اما به دلیل کرونا توقف ایجاد شد اما زیرساخت‌های آماده است و مراحل آن دنبال می‌شوند. بحث گذرهای فرهنگ و هنر نیز با همین نگاه اقتصاد فرهنگ و هنر شکل گرفت تا پایگاه‌های فرهنگ و هنر را داشته باشیم. در این هفته به مشهد سفر خواهم کرد و نیشابور کار خوبی با بخش خصوصی انجام داده که با همین نگاه تفاهم نامه‌ای خواهیم داشت.

وی اظهار کرد: حوزه فرهنگ نسبتی با هویت دارد که این هویت دوبخشی است. هویت ایرانی و هویت اسلامی که امکان ندارد یک رو شود چرا که هر دو با هم معنا می‌یابند. ما در فضای فرهنگی و رسانه‌ای خودمان باید بتوانیم از این سکه دو رو صیانت کنیم و آن را تکامل دهیم.

وی تصریح کرد: نقشه فرهنگی استان‌ها در ۲۰ استان آماده شده است و ما این نقشه فرهنگی را که مبتنی بر همین امر است به جد دنبال می‌کنیم و نظام‌نامه خاص خود را برای این مسئله در نظر گرفتیم تا به کمک هویت ایرانی اسلامی بیاید و با این نقشه پیش ببریم.

در ادامه این نشست سید عباس صالحی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر حضور هنرمندان خارج‌نشین و فعالیت آن‌ها و به رسمیت شناختن موسیقی رپ در ایران گفت: مسئله‌ای که درباره تغییر ذائقه موسیقایی جامعه ایران مطرح شده، واقعاً جای تأمل دارد. در این سال‌ها شاهد هستیم که گرایش قابل‌توجهی به موسیقی کره‌ای در کشور به وجود آمده است. این موضوع به‌وضوح نشان می‌دهد که ذائقه موسیقایی نسل جدید دستخوش تغییرات اساسی شده است. این تغییرات نباید صرفاً به‌عنوان یک پدیده بی‌اهمیت تلقی شود، بلکه لازم است به‌عنوان یک بازخواست از خودمان، چه به‌عنوان دولت‌مردان و چه به‌عنوان اصحاب فرهنگ، بررسی کنیم که کجا اشتباه کرده‌ایم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطر نشان کرد:  به نظر می‌رسد ما در تولید و عرضه موسیقی داخلی، اعم از موسیقی ایرانی سنتی، موسیقی کلاسیک مدرن، و حتی سبک‌های جدیدتر، به‌اندازه کافی تلاش نکرده‌ایم تا پاسخگوی ذوق و نیازهای نسل جدید باشیم. نسلی که طبیعتاً ذائقه‌اش با نسل‌های گذشته، از جمله نسل والدین و حتی ما، تفاوت دارد. وقتی فضاهای مناسب برای این نوع موسیقی تنگ‌تر می‌شود، طبیعتاً جای خالی آن با گرایش به موسیقی‌های خارجی پر می‌شود.

وی درباره تصویب سند موسیقی توضیح داد: سند موسیقی ایران که مصوب شورای هنر و شورای انقلاب فرهنگی است، یک پایه مهم به شمار می‌آید. اگرچه این سند را نمی‌توان نهایی دانست اما دست‌کم یک چارچوب رسمی برای پرداختن به موسیقی در کشور ایجاد کرده است. همین هفته گذشته در شورای هنر، با حضور اعضای خانه موسیقی، درباره مخاطرات موجود بحث‌هایی انجام شد. این گفت‌وگوها نشان داد که توجه جدیدی به این مسائل جلب شده و فضاهای امیدوارکننده‌ای شکل گرفته است. به نظر من، حرکت به سمت حل این چالش‌ها باید از دغدغه‌های مبنایی آغاز شود. از طریق اصلاحات و پیشبرد اهداف تعریف‌شده در سند موسیقی، می‌توان به تدریج به برخی از پرسش‌ها و مسائل روبنایی نیز پاسخ داد. این مسیر، اگرچه دشوار است، اما با برنامه‌ریزی صحیح می‌تواند به ارتقای ذائقه موسیقایی جامعه و بازگشت به مسیر تولید موسیقی اصیل و متناسب با نیازهای نسل جدید منجر شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سئوالی درباره اجرای قانون حجاب و عفاف، گفت: قانون با تاخیر همراه شده است، لایحه جایگزین مطرح شده است و دو مجرا با هم نمی‌توانند حرکت کنند. معاونت حقوقی ریاست جمهوری مسیر این لایحه را پیش خواهد برد و شورای فرهنگ عمومی با همان مصوبات قبلی پیش می‌رود تا مسیر جدید مشخص شود که لایحه است یا قانون جدید مجلس‌.

صالحی در پاسخ به پرسشی درباره ممیزی‌ها و نامشخص بودن رویه اصلاح کتاب توضیح داد: نویسنده سال‌ها وقت می‌گذارد برای خلق یک اثر و من هم با شما هم نظر هستم. بحث ممیزی یک امر انسانی است و یک اثر را نمی‌توان به چند نفر داد و برداشت یکسان از آن دریافت کرد و در این میان اختلاف سلیقه وجود دارد.

وی  در پایان خاطرنشان کرد: دو سازوکار مهم وجود دارد؛ اول این که از طریق کاربرگ‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی آنچه وجود دارد که بتوانیم دامنه سلیقه‌ها را از تکثر به میدان کمتری سوق دهد و از برداشت های سلیقه ای بکاهیم. نکته دوم نیز در همین چند ماه شروع شده است و آن  ایجاد باب گفت‌وگو را میان مولف و بررسان ایجاد کنیم تا با هم صحبت کنند و به نتیجه مطلوب برسند و این گفت‌وگوها را به رسمیت بشناسیم. تعداد آثار قابل توجه بودند و در این میان بررسی خوبی داشتیم. ما آمر و مرشد نیستیم بلکه کارگزار مردم هستیم و باید به این امر توجه کنیم بخصوص اصحاب فرهنگ که ولی نعمه ما هستند. باید گفتگو کرد و این دو سازوکار تا حدودی جواب می دهد به اضافه نگاه دیگری که مکرر در معاونت فرهنگی به دوستان می گویم که حق‌الناس فقط پول نیست، بهرحال نویسنده چند سال زحمت کشیده است و با ضبط آن اثر این اتفاق رخ خواهد داد. باید جواب درستی به آن داده شود. اقدامات ما کافی نیست و این قانون متعلق به زمان گذشته است که متغیرهای مختلفی مانند امروز نداشتیم. جهان پیرامون ما متفاوت شده است ما مقهور  این تغییرات نیستیم اما باید متوجه آن باشیم.