شب اول ربیع الاول،شب هجرت از بدعت ها به تحول ها
شب اول ربيع الاول،شب هجرت از بدعت ها به تحول ها
طی یادداشتی تاکید شد؛

شب اول ربیع الاول،شب هجرت از بدعت ها به تحول ها

هجرت در تاريخ‌اسلام جايگاه و اهميّت ويژه‌اي دارد و در آياتي از قرآن‌کريم به‌عنوان روشي براي توسعه و گسترش اسلام و خارج‌شدن از سلطه‌ي ظالمان و مستکبران مطرح شده است که آغاز ماه ربيع الاول شب هجرت از بدعت ها به تحول ها است.
شناسه خبر : 64192 تاریخ انتشار : ۱۴ شهريور ۱۴۰۳ زمان انتشار : ۲۲:۵۴

به گزارش روابط عمومي ستاد هماهنگي کانون هاي فرهنگي هنري مساجد کشور، حجت الاسلام علیرضا فیض‌آبادی فراهانی، مدیر شبکه سازی ستاد کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور، طی یادداشتی به بررسی اتفاقات و  باورهای دینی در آخرین شب ماه صفر و همزمان با آغاز ماه ربیع الاول پرداخت.

در این یادداشت آمده است:

هجرت در تاریخ‌اسلام جایگاه و اهمیّت ویژه‌ای دارد و در آیاتی از قرآن‌کریم به‌عنوان روشی برای توسعه و گسترش اسلام و خارج‌شدن از سلطه‌ی ظالمان و مستکبران مطرح شده است.

هجرت پیامبر اکرم صلی الله و علیه و آله موجب تحول های بزرگی شد. «مبدأ تاریخ اسلام قرار گرفتن این هجرت»، «جان فشانی حضرت امیرالمومنین علی علیه السلام با خوابیدن در بستر پیامبر صلی اللّه علیه وآله در شب هجرت»، «رخداد‌های مسیر هجرت مانند ساختن نخستین مسجد در تاریخ هجری به دست مبارک پیامبر اکرم صلی اللّه علیه وآله و بنا بر قولی اقامه نخستین نماز جمعه» و «زمینه ساز بودن این هجرت در تشکیل پایه‌های حکومت اسلام در مدینه» از مهمترین و تاثیر گذارترین رویداد‌ها در جهت تثبیت و تقویت اسلام در آن دوران محسوب می‌شود.در حقیقت وسیله ى مناسبى براى اوج گیرى نهضت الهى و تثبیت دولت اسلامى رسول الله مى باشد.

شب و روز آخر ماه صفر، موسم وداع با ایام سوگواری و یادآوری از مصیبت‌های اهل بیت (علیهم السلام) است.

 در این شب، دل‌ها آکنده از غم و اندوه است و مؤمنان در مساجد و حسینیه‌ها گرد هم می‌آیند تا با تلاوت قرآن، ذکر مصیبت و برگزاری مراسم عزاداری شهادت امام رضا علیه السلام ، به یاد آن بزرگوار، ارادت خود را نشان دهند.

عزادار بصیر کسی است که پس از دو ماه عرض ارادت به آستان قدس اهل بیت علیهم السلام بتواند رفتار خود را مطابق اهداف امامان خود که برای او ترسیم کرده اند، تنظیم کند و در خود تحولی مشاهده نماید.

 اسلام، برای انسان، از نظر اعتقادی، اخلاقی و عملی، اصول و برنامه هایی را ارائه کرده که اگر به طور دقیق اجرا شوند، حیات طیبه و زندگی توام با آرامش، رضایت، نشاط را برای انسان به ارمغان می آورند.

متأسفانه در سال‌های اخیر، به جای توجه به بزرگداشت مناسبت های مهم این شب و بزرگداشت نام پیامبر اکرم صلی الله و علیه وآله و امیرالمومنین علی علیه السلام، شاهد برخی رفتارهای ناپسند و نادرست در آستانه حلول ماه ربیع الاول هستیم. کوبیدن درب مساجد  علاوه بر این که مبنای شرعی ندارد از سوی همه مراجع و علما منع شده است. عمل به بدعت ها موجب بروز ناهمگونی در تنظیم رفتار افراد جامعه در تنظیم روابط هویت ساز خود با خداوند و سایر افراد جامعه می شود. متولیان مسجد به طور عام و فعالان کانون های فرهنگی هنری مساجد به طور خاص می توانند در تنظیم رفتار های اهالی محله خود اثرگذار باشند.

 راهبرد عملی برای این افراد در مواجهه با این ناهنجاری اجتماعی می تواند رجوع به مراجع و علماء به عنوان کارشناسان خبره دین می تواند راهگشا باشد. از مجموع استفتائات صورت گرفته موارد زیر می تواند از سوی فعالان فرهنگی مساجد به عنوان جایگزین شرعی مورد توجه قرارگیرد:

فراخوان مردم از سوی ائمه جماعات مساجد برای اقامه نمازجماعت صبح باشکوه

قرائت زیارت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله از راه دور پس از اقامه نماز صبح

قرائت زیارت امیرالمومنین علی علیه السلام به منظور بزرگداشت ایثار حضرت در واقعه لیله المبیت

توسل از طریق دعاهای ماثوره برای رفع هم وغم از جامعه اسلامی و استغاثه به حضرت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف

ختم قرآن و اهدای ثواب آن به روح مطهر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و امیرالمومنین علی علیه السلام

عهد با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف پس از دو ماه عزاداری برای جد غریبشان برای تحول در خود با تعهد کردن برای یک عمل صالح یا ترک یک گناه

در ادامه این یادداشت تاکید شده است:

در همین راستا مساجد به عنوان نمونه کوچک شده جامعه اسلامی و داشتن نظام فعالیتی حاکم برآن که همان نظام امام و ماموم است در صورت حضور در میدان جهاد تبیین می توانند چارچوب عقیدتی، اخلاقی و رفتاری دوگانه ی زائرین و مجاورین و نیز مراجعین و فعالین فرهنگی هنری مساجد را مطابق آموزه های قرآن و اهل بیت علیهم السلام شکل دهند و زمینه ساز تحول درونی خانواده ها باشند.

ثمره به میدان آمدن هوشمندانه کانون های فرهنگی هنری مساجد در موضوعات فرهنگی همچون دق الباب مساجد می تواند منجر به اعتلای همزیستی مومنانه در محلات، کاهش آسیب های اجتماعی و تحول و ایجاد شبکه قوی اهالی مسجد و مجاورین و به میدان آوردن ظرفیت های مغفول مانده فرهنگی و اجتماعی محلات باشد.

کلمات کلیدی: ماه ربيع الاول