رئیس ستاد هماهنگی کانون های مساجد در شبکه دو سیما تأکید کرد:
حضور جوانان و بانوان در مدیریت مساجد ضروری است
بهگزارش روابطعمومی ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور، حجتالاسلام والمسلمین کمال خداداده، رئیس ستاد صبح امروز بهمناسبت «روز جهانی مساجد» در برنامه صبحانه ایرانی شبکه دو سیما حضور پیدا کرد و در یک گفتوگوی صمیمانه به بیان برخی نکات درباره پویایی مساجد پرداخت.
وی در این مصاحبه گفت: امروز روز جهانی مسجد است، اما این روز یادآور یک خاطره بسیار تلخ است که اگر مراقبت نکنیم احتمال تکرار آن وجود دارد. در چنین روزی عدهای از صهیونیستهای تندرو به ساحت مقدس مسجدالاقصی اهانت کردند، البته این اتفاق بعدها نیز تکرار شد. بهدنبال این اتفاق تلخ سازمان کنفرانس اسلامی این روز را بهعنوان «روز جهانی مسجد» نامگذاری کرد که نشان میدهد تکریم مساجد از اهمیت ویژهاید برخوردار است.
رئیس ستاد، اضافه کرد: این یک محل نورانی و قابلاحترام برای مسلمین است که حضرت محمد صلیالله علیه و آله و سلم در آنجا به معراج رفتند و اولین نماز جماعت حضرت ولیعصر بعد از ظهور در آنجا خوانده خواهد شد، بنابراین این مسجد برای ما یک تقدسی دارد.
*مسجد پناهگاه مردم است
حجتالاسلام والمسلمین خداداده، در ادامه تشریح کرد: مسجد یک پایگاهی برای خانواده است و متأسفانه دشمن تمام تلاش خود را کرد تا مسجد بدین شکل معرفی نشود. بعضاً اینگونه تعبیر میشود که مسجد محل تحجر است. اما در واقعیت مسجد محل تربیت، فعالیتها و کارکردهای مختلف است، در یک عبارت باید گفت مسجد پناهگاه مردم است.
وی افزود: تنها یک بخش از فعالیتهای مربوط به مسجد معطوف به اوقات فراغت است، امسال از بین 28هزار کانون ثبتشده در کشور حدود 7هزار کانون، طرح تابستانی اوقات فراغت تحتعنوان «مسجد؛ پایگاه نشاط» را برگزار میکنند؛ یا اینکه برگزاری کلاسهای تابستانی در موضوعات مختلف شامل کلاسهای رباتیک، ورزشی، معرفتی، بصیرتی و غیره نیز در حال برگزاری است.
رئیس ستاد در ادامه گفت: در صورت اجراییشدن این برنامهها، مردم هم اعتماد میکنند و خیلی از مساجد اکنون فراتر از ظرفیتشان در حال فعالیتاند. این نشان میدهد که اگر به این پایگاه اهمیت بدهیم، مطمئناً شاهد رشد فراتر از تصورِ مساجد خواهیم بود.
حجتالاسلام والمسلمین خداداده با تأکید بر ارائه درست گفتمان مساجد و تأثیر آن، توضیح داد: اگر گفتمان درستی از مساجد ارائه دهیم که اولاً مسجد صرفاً نمازخانه یا فقط برای برگزاری مراسم ختم نیست و این پایگاه کارکردهای مختلفی دارد، مردم مسجد را پناهگاه خودشان خواهند دانست.
*حضور جوانان و بانوان در هیئت امنا و شورای فرهنگی مساجد ضروری است
وی اضافه کرد: مسجد را مانند یک اداره دولتی نمیشود مدیریت کرد که یک بخشنامه صادر بشود و همه مساجد اجرا کنند. مثلاً یک بخشنامه صادر کنیم که از فردا همه مساجد صبح تا شب باز باشند، قطعاً این یک انتظار بیجایی است. درب مسجد بهشرطی باز میماند که برنامههای فرهنگی، هنری، دینی و همه کاکردهای گفتهشده در مسجد وجود داشته باشد.
رئیس ستاد با اشاره به ضرورت حضور جوانان و بانوان در مدیریت مساجد، تأکید کرد: اگر مسجد به محل مراجعه مردم تبدیل شود، حتماً این مسجد امام جماعت مناسبی را برای خودش پیدا میکند و حضور جوانان و بانوان در هیئت امنای آن پررنگتر میشود. اکنون به این نتیجه رسیدهاند که باید در ترکیب هیئت امنای مساجد بانوان و جوانان حضور داشته باشند که در گذشته مدیریت مساجد از این افراد خالی بود. حتی اگر در هیئت امنای مسجد نشد، باید در شورای فرهنگی از حضور و همفکری بانوان استفاده شود.
حجتالاسلام والمسلمین خداداده، در تشریح یکی از وظایف ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور، توضیح داد: امروز زمانبندی بروزرسانی شیوه مدیریت مساجد سریعتر از قبل بایستی اتفاق بیفتد و در این زمینه نیز توانمندسازی و مهارتافزایی ائمه جماعت و سایر اعضای مسجد در دستور کار ستاد قرار دارد.
وی درباره یکی از مهمترین کارکردهای مساجد گفت: برخی از روایتها درباره مساجد وجود دارد که خیلی عجیب است، براینمونه اینکه مسجد محل حضور ملائکه خداوند است، مردم ما مگر دنبال آرامش نیستند و خیلی از دورهها شرکت میکنند که بحث شود فلان نقطه محل تجمیع انرژیهای مثبت و اینقبیل موارد است؟ اما خداوند مسجد را محل آرامش انسان قرار داده و فرموده است که مؤمن وقتی در مسجد حضور دارد، احساس آرامش میکند و منافق وقتی در مسجد است احساس میکند که در زندان قرار گرفته و هرلحظه دنبال فرار از آنجا است.
رئیس ستاد در پایان تأکید کرد: وقتی در جامعه گفتمان مسجد بهعنوان یک پایگاه انسانسازی بهدرستی ارائه شد و افراد آداب و اصول تربیتی مسجدی را نیز فرا گرفتند، مساجد با استقبال مردم روبرو میشوند و بدینشکل درب مساجد باز خواهند ماند.