نهضت تفسیر قرآن راه‌اندازی شود/ممارست در قرائت قرآن اهمیت دارد
نهضت تفسير قرآن راه‌اندازي شود/ممارست در قرائت قرآن اهميت دارد
حجت‌الاسلام و المسلمین قرائتی در آیین اختتامیه چهاردهمین دوره مسابقات مدهامتان؛

نهضت تفسیر قرآن راه‌اندازی شود/ممارست در قرائت قرآن اهمیت دارد

حجت‌الاسلام و المسلمين قرائتي با اشاره به اهميت ارايه تفاسير بروز و کاربردي از قرآن کريم، خواستار راه‌اندازي نهضت تفسير شده و تاکيد کرد: آنچه اهميت دارد ارايه تفسير موجز و همچنين ممارست در قرائت قرآن است.
شناسه خبر : 31348 تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۴۰۰ زمان انتشار : ۲۳:۱۵

به گزارش ستاد ارتباطات رسانه‌ای (فهما)، آیین اختتامیه چهاردهمین دوره از مسابقات قرآنی «مدهامتان» پنج‌شنبه شب 29 مهر ماه  در مشهد مقدس برگزار شد.

حجت‌الاسلام و المسلمین «محسن قرائتی» در این آیین طی سخنانی با اشاره به اینکه برای طرح و تفسیر آیات قرآن باید روشی موجز، ساده و در عین حال کاربردی را برای انتقال مفاهیم به کار بست، اظهار کرد: این مساله اهمیت بسزایی دارد. 

این استاد قرآن ادامه داد: یکبار برای سخنرانی به دانشکده مدیریت دانشگاه تربیت مدرس دعوت شدم؛ کسانی که جلو نشسته بودند تقریبا همه دکترای مدیریت داشتند و ردیف های بعدی را دانشجویان و کارمندان دانشگاه تشکیل می دادند. در آنجا ضمن قرائت آیه «إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِیمًا» تصمیم گرفتم نگاه مدیریتی به این آیه را مطرح و تفسیر کنم.

این استاد قرآن ادامه داد: می دانیم که مدیران در هر سطح بخش‌نامه صادر می کنند و اساسا یکی از کارهایشان همین است، این بخش نامه باید اصولی در نوشتن داشته باشند تا کامل باشد.

رئیس ستاد اقامه نماز در ادامه با همراهی و همخوانی متسابقان حاضر در آیین اختتامیه چهاردهمین مسابقات مدهامتان، به قرائت آیه شریفه 56 سوره «احزاب» پرداخت و گفت: خداوند در این آیه می‌فرماید: « إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِیمًا» (خدا و فرشتگانش بر پیامبر درود مى‏ فرستند اى کسانى که ایمان آورده‏ اید بر او درود فرستید و به فرمانش بخوبى گردن نهید)؛ همان طور که پیش تر اشاره داشتم هر بخش نامه مراحلی دارد و موضوع و عنوان بحث من نیز « اصولی درباره بخش نامه» است. 

حجت الاسلام و المسلمین قرائتی افزود: اولین نکته آن است که اگر می‌خواهید بخش نامه صادر کنید نباید برفک داشته باشد یعنی حرف دو پهلویی در آن وجود نداشته باشد. در آیه ای که خواندم « إِنَّ» یعنی حتما؛ مساله دوم در صادر کردن یک بخش نامه آن است که اگر می خواهید مردم به آن عمل کنند اول باید خودتان عمل کنید. خداوند در این آیه به مردم نمی گوید به پیامبر(ص) صلوات بفرستید بلکه می فرماید: « إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ» یعنی خدا و فرشتگان بر مردم صلوات می‌فرستند و بعد مومنان را خطاب قرار می دهد که به پیامبر(ص) صلوات بفرستید. این یعنی برای اثر کردن یک بخش نامه اول خودتان عمل کنید.

وی تصریح کرد: نکته سوم در صادر کردن یک بخش نامه و تاثیرگذاری آن، بیان این مساله است که برای مردم بگوییم که مثلا کشورهای پیشرفته و یا افراد فرهیخته یک رویکرد را اعمال کردند برای مثال ملائکه که کارشان عبادت است و جلوتر از ما هستند به پیامبر(ص) صلوات می‌فرستند آیا تو نمی خواهی بفرستی؟

این استاد اخلاق افزود: نکته چهارم آن است که اگر مدیر می خواهد مردم به بخش نامه عمل کنند خودش باید بهتر از آنها عمل کند، در این آیه « یُصَلُّونَ» آمده است که استمرار و مضارع است، یعنی خدا و ملائکه مداوما بر پیامبر(ص) صلوات می فرستند پس تو هم مدام صلوات بفرست. نکته پنجم نوع خطاب قرار دادن مردم است که در این مورد حدیث هم داریم که اسم مردم را با احترام بگویید. خداوند در این آیه می‌فرماید: « یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا»، مردم با احترام خطاب شد و به صلوات فرستادن دعوت می شوند.

حجت الاسلام و المسلمین قرائتی گفت: نکته ششم آن است که بخش نامه باید جامع باشد، «صَلُّوا« یعنی با زبان صلوات بفرست و «وَسَلِّمُوا» یعنی با سلامت صلوات بفرست. پس بخش نامه مدیر باید در ظاهر و باطن سالم باشد. نکته هفتم آن است که از مردم بخواهید که دلی به بخش نامه عمل کنند نه از روی اجبار و زور چنانچه خداوند در این آیه فرمود: «تَسْلِیمًا» یعنی عالمانه و عاشقانه تسلیم امر خداوند شدن.


وی ادامه داد: با این نگرش و تفسیر خطاب به مدیران بخش نامه کننده باید گفت که اولا بخش نامه شما باید بدون برفک باشد، در وهله بعد باید خودتان قبل از مردم عامل به عمل باشید، نمونه و الگوهای بهتر را بیاورید، با احترام مردم را خطاب کنید، در ظاهر و باطن یکی باشید، از مردم بخواهید با از روی دل و با علاقه عمل کنند.

در ادامه حجت الاسلام و المسلمین قرائتی خطاب به حاضران در آیین اختتامیه چهاردهمین دوره از مسابقات قرآنی مدهامتان، خواستار آن شد تا این آیه را دوباره با یکدیگر و ثواب صلوات آن را به حضرت ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(ع) تقدیم کنند.

وی در بخش دیگری از مباحث خود خطاب به متسابقان چهاردهمین دوره از مسابقات مدهامتان گفت: اگر قرآن را حفظ کنید خوب است، در قرآن آمده است: « فَاقْرَءُوا مَا تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ»؛ بنابراین حفظ قرآن خوب است و نعمتی بسیار مهم محسوب می شود اما کسانی هستند که شاید تیزهوش برای حفظ قرآن نباشند پس می توانند ممارست در قرائت قرآن داشته باشند، برخی نیز حفظ می کنند و بعدها یادشان می رود، بنابراین حفظ واجب نیست ممارست و خواندن قرآن اهمیت دارد.

حجت الاسلام و المسلمین قرائتی با اشاره به اهمیت استفاده از تفسیر قرآن کریم گفت: بهترین تفسیر برای شما تفسیر نمونه است، آیات در ین تفسیر باز می شوند، بهتر است با سوره های کوچک آغاز کنید و امروز برادران روحانی باید کمر به تفسیر قرآن ببندند. من را به عنوان شاهد قبول کنید که در کل چهل سال فعالیت برنامه تفسیر که تلویزیون داشتم اولا یک شب تعطیل نشده است. قرآن سفره دانش است و همیشه مطلب دارد.

وی با بیان اینکه هر کدام از دانشکده های ما یک کتاب تفسیر قرآن داشته باشد، گفت: در مسیر قرآن نباید توقف کرد. امروز شما که در مسابقات شرکت داشتید کار خوبی کردید به شرطی که توقف نکنید. باید آیات قرآن را بروز تفسیر کرد، قرآن باید سر سفره ما بیاید، باید نهضت تفسیر راه‌اندازی شود.

حجت الاسلام و المسلمین قرائتی در پایان خطاب به متسابقان اظهار کرد: کارتان خوب است اما باید در این مسیر ممارست داشته باشد.